Forslag fra Erhvervsminister Brian Mikkelsen omkring rejsegarantifonden. Forslaget skal ændre loven om rejsegarantifonden, så den i højere grad passer til måde, vi i dag rejser på. Frem for kun at dække pakkerejser, skal rejsegarantien nu også dække sammensatte rejser.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen:
”Rejsegarantifonden blev oprettet i en tid, hvor man typisk gik hen til sit lokale rejsebureau og bestilte en færdig pakkerejse, når man skulle på ferie. Men tiderne har ændret sig. I dag sætter vi i højere grad selv vores rejser sammen på internettet, så vi først køber en flybillet og i samme forbindelse bestiller et hotelophold.
Den digitale udvikling har ændret den måde, vi planlægger og bestiller vores rejser på. Beskyttelsen af forbrugerne skal følge med. Derfor gøres rejsegarantifondsloven mere tidssvarende.”
De nye regler introducerer en ny rejsetype kaldet ”sammensatte rejsearrangementer”. Ligesom ved en pakkerejse, består et sammensat rejsearrangement af mindst to forskellige rejseydelser, der købes med henblik på den samme rejse. Det kan fx være fly og hotel. Men en pakkerejse kendetegnes ved, at det er én erhvervsdrivende, der leverer hele pakken. Modsat er et sammensat rejsearrangement kendetegnet ved, at der indgås særskilte aftaler med forskellige leverandører af rejseydelserne.
Rejsegarantifonden dækker forbrugere, der har købt en pakkerejse eller et sammensat rejsearrangement af en registreret rejseudbyder. I tilfælde af rejseudbyderens konkurs, vil Rejsegarantifonden blandt andet kunne hente den rejsende hjem, hvis forbrugeren er ude og rejse, når konkursen indtræder.
Lovforslaget implementerer det nye pakkerejsedirektiv og ændringerne har derfor karakter af fælleseuropæiske regler. Direktivet har til formål at tilpasse konkursbeskyttelsen af de rejsende til den digitale udvikling på rejsemarkedet.
Lovforslaget skal træde i kraft d. 1. juli 2018
Kilde: erhvervsministeriet