Skal man betale med kort eller kontant i udlandet? Og med kreditkort eller debetkort? Credi.dk giver dig en række tips til brug af kreditkort i udlandet, som får dig et skridt nærmere en sikker ferieøkonomi.

Det er ikke så kompliceret at bruge penge trygt og sikkert i udlandet, så snart man har orienteret sig om de grundlæggende ’do’s and dont’ts’.

1. Betal altid med kreditkort – og medbring altid mindst to kort

Udover dit debetkort, det vil sige dit normale bankkort udstedt af din dagligbank, bør du medbringe yderligere et kreditkort som minimum, når du rejser. Og du bør primært bruge kreditkortet på ferien. Debetkortet bør ligge et sikkert sted i eksempelvis en safe på hotelværelset eller lignende. Dermed har du kortet som en backup i tilfælde af, at du mister eller bliver frastjålet dit kreditkort.

Grunden til at det er en god idé at betale med kreditkort i udlandet er, at du har større sikkerhed. Pengene du bruger med kortet, bliver ikke trukket direkte fra din konto, sådan som det gør med et normalt bankkort. Skulle du blive udsat for svindel, er det derfor ikke dine penge fra din grundkonto, som bliver stjålet, men kreditkortselskabets penge. Det tager typisk lang tid at få pengene tilbage, og dermed slipper du for at bekymre dig om, hvorvidt du har penge til husleje eller boliglån og regninger og lignende.

2. Betal overnatning og flybilletter med kreditkort

Du bør du bestille flybilletter og overnatning på for eksempel hotel, feriehus eller lignende med kreditkort.

Tidligere har vi set flere danskere blive svindlet ved bestilling af feriehuse i udlandet. Det var udelukkende dem som havde betalt med kreditkort, som fik sine penge tilbage efter at have klaget til kortselskabet. Hvis flyselskabet eller hotelkæden erklærer sig konkurs, står du også i en stærkere position for at få pengene tilbage, hvis du betaler kreditkort.

Hvis du har et kreditkort med rejseforsikring vil denne som regel gøre sig gældende, hvis du betaler 50 % eller mere af rejseomkostningerne med kortet – helt gratis.

3. Skjul altid PIN-koden

Skulle dit kort blive stjålet, har du gjort tyven en tjeneste, hvis du ikke har skjult PIN-koden godt nok ved brug. Skulle du være så uheldig at blive frastjålet kortet og tappet for penge, kan du ende med en selvrisiko på flere tusind kroner. Ikke at skjule sin PIN-kode anses som grov uagtsomhed og stiller dig dårligt i en eventuel klagesag.

Lær din PIN-kode udenad og lad være med at skrive den ned. Hvis du har PIN-koden skrevet ned på en seddel sammen med kortet, er du garanteret at skulle betale selvrisiko, hvis du bliver udsat for svindel.

4. Betal lejebil med kreditkort

Skal du leje bil i udlandet? Så kan det betale sig at medbringe et kreditkort. Ellers kan du risikere at skulle betale ekstra for forsikring eller i værste fald, at biludlejeren nægter at udlevere bilen. Det skyldes at biludlejerne bruger kreditkortet til at reservere et depositum på kortet i tilfælde af at der er udgifter til brændstof eller eventuelle skader som skal dækkes. Et sådant beløb kan ikke reserveres på et debetkort, og derfor kan du risikere at biludlejeren kræver at du tegner en dyr ekstraforsikring eller i værste fald nægter at udlevere bilen.

En anden klar fordel er, at hvis udlejeselskabet trækker et beløb af depositummet og du er uenig i selskabets afgørelse, kan du reklamere både til lejebilselskabet og kreditgiver, altså banken som har udstedt dit kort.

Kreditkort med selvrisikoforsikring for lejebiler er en anden løsning, som kan spare dig for store beløb. Eurocard og Danske Bank er to af de kreditydere som tilbyder selvrisikoforsikring.

6. Sæt dig ind i kortets gebyrer

Har du et kreditkort liggende i din pung og overvejer at medbringe det på ferien til udlandet? Før du bruger kortet bør du sætte dig ind i gebyrerne, og se om der måske findes mere gunstige kreditkort for dig på markedet. Storbankernes kreditkort er for eksempel blandt de dyreste, når det gælder gebyrer.

Foretrækker du at betale med kontanter på ferien? Ønsker du at udnytte trygheden og sikkerheden beskrevet i punkt 1 og samtidig undlade at lade gebyrer sluge feriebudgettet? Så er Bank Norwegian det bedste kreditkort på markedet, fordi der ikke kommer gebyrer på, når du hæver kontanter i udlandet. Kreditkort som Santander Red lader dig foretage kontanthævninger gebyrfrit, men vær opmærksom på, at renten allerede løber ved hævedatoen, hvis du hæver med disse kort.

VISA eller MasterCard i udlandet?

Mange vil gerne vide, hvilken betalingstjeneste som er bedst på ferie. Bør man bruge VISA eller MasterCard i udlandet? For hvilken af disse betalingstjenester er egentlig den mest accepterede verden rundt?

Både VISA og MasterCard kan bruges over hele verden på en lang række brugersteder, og begge leverandører har langt over 30 millioner brugersteder spredt jævnt over hele verden. For at undgå at stå med fletningerne i postkassen, anbefales det, at man har et kort med MasterCard og et kort med VISA. Sådan undgår du at komme i problemer, når du skal betale.

Dog skal det siges, at du sandsynligvis slipper fint, hvis du kun har én af disse løsninger til rådighed. Se efter VISA- eller MasterCard-logoet på butikken, du vil handle hos, og spørg på restauranten hvad de accepterer, før du går ombord i en treretters menu.

Kort er godt, men nogen gange er ”cash is king” sandt

Præcis som nogle brugersteder herhjemme kun accepterer Dankort, findes der tilsvarende løsninger i udlandet, som indebærer at du ikke kan bruge dit kort, medmindre det har det lokale betalingsnetværk i kortet. I disse tilfælde er det smart at have kontanter i pungen, og så gælder det om at styre udenom gebyrerne.

Kilde: https://credi.dk