Nu er det slut for dig som forbruger at betale de op til 2 % i kreditkortgebyrer, som mange forhandlere kræver. 13. januar gør et nyt EU-direktiv det ulovligt at pålægge forbrugerne kreditkortgebyrer ved handel med kreditkort i både fysiske butikker og online. Det vil formentlig betyde, at kreditkort vil kunne konkurrere på lige linje med Dankortet, som indtil nu har domineret på det danske marked

Har du kreditkort og har du ofte ærgret dig over at måtte punge ud med et gebyr hver gang, du svinger kortet i fysiske butikker eller online? Eller har du kastet hundredevis af kroner efter kreditkortgebyrer hos flyselskaberne? Det skal det være slut med nu, ifølge et nyt EU-direktiv som indføres 13. januar i alle EU’s medlemslande samt EØS-landene. Det skriver Credi.dk i en pressemeddelelse.

I praksis vil det betyde, at du kan spare op til 2 % i kreditkortgebyrer når du handler med kreditkort og op til 3 %, når du bestiller flybilletter og betaler med kreditkort.

De nye gebyrregler gælder kun betalingskort og omfatter ikke nye betalingstjenester som Apple Pay og Mobilepay.

Kreditkort i stærk konkurrence med Dankortet
Det nye forbud mod gebyrer for kreditkort vil gøre det mere fordelagtigt at vælge kreditkort fremfor Dankort, lyder vurderingen fra eksperter. Ifølge seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Troels Holmberg, vil Dankortet opleve sværere overlevelsesvilkår fremover.

– Det er svært at se, hvordan Dankortet kan overleve på lang sigt, når man har forbudt brugerbetaling for de dyre betalingskort, siger Troels Holmberg fra rådet til Finans.

I 33 år har Dankortet været danskernes foretrukne betalingsmiddel, men det kan være ved at ændre sig nu, hvor kreditkortgebyrerne droppes af EU.

Slut med kreditkortgebyrer hos flyselskaber
Indtil nu har flyselskaberne været én af de helt store gebyrslugere, hvor man ofte har skulle betale 2 % i kreditkortgebyrer og hos nogle selskaber helt op til 3 % for at betale for sin flybillet med et kreditkort. Flyselskaberne bliver altså nødt til at ændre deres praksis per 13. januar, når det bliver ulovligt at opkræve kreditkortgebyrer i henhold til EU’s direktiv.
Norwegian har i dag et kreditkortgebyr på 1,99 % af billetprisen på alle kreditkort som ikke er Norwegian Visa, mens AirBerlin har en kreditkortafgift på 80 kroner uafhængig af billettens pris. Hos RyanAIr opererer man i dag med 2 % i kreditkortgebyr, mens gebyret hos flyselskabet Flybe er på hele 3 %.

Det vides endnu ikke, om flyselskaberne vil forsøge at kompensere for det nye gebyrforbud ved at øge priserne på flybilletter for at tjene udgifterne hjem.

Forbrugere kan spare op til 2 %
Som tidligere nævnt er der altså bedre tider i vente til dig, som enten er indehaver af et kreditkort eller dig, som overvejer at anskaffe dig et. Mange brugersteder har de nemlig et gebyr på op til 2 % for brug af kreditkort, et tal som kan lyde ganske harmløst, men som kan betyde reelle besparelser for dig i det store årsregnskab, for dig som bruger kreditkortet til de daglige indkøb.

Har du for eksempel et kreditkortforbrug på 10.000 kroner om måneden, og vi antager at brugerstederne tager 2 % i gebyr i gennemsnit på alle dine køb, både når det gælder køb i fysiske butikker og online samt køb af flybilletter, så er der tale om en årlig besparelse på 2.400 kroner, noget som højst sandsynligt kan mærkes på pengepungen hos de fleste forbrugere.

Kan betyde at mindre butikker dropper dyre betalingsløsninger
Da EU-direktivet først bliver indført 13. januar 2018 er det stadig for tidligt at sige noget om, hvad det nye gebyrforbud kommer til at betyde for detailhandlen.

Det kan tænkes, at en række mindre webshops vil gå tilbage til kun at tilbyde betaling med Dankort og fravælge betalingsløsninger, som vil være dyrere for dem. Dog er det sværere at forestille sig at etablerede supermarkedskæder som Føtex og Netto vil gå væk fra at tilbyde kreditkort som betalingsmiddel.

Et andet tænkt eksempel kan være, at butikkerne kommer til at sætte priserne op for at kompensere for den ekstra udgift det kommer til at være at tilbyde betaling med kreditkort. Det er dog endnu for tidligt at sige noget om.

Effekten af direktivet er endnu uvis
Langt de fleste webshops vælger i dag at inkludere kreditkortgebyret i deres priser på produkterne for at undgå tendensen med at kunderne hopper fra, så snart de finder ud af, at der er tale om et ekstra gebyr for varen.

Derfor er det altså ikke sikkert, at effekten på EU-direktivet bliver så mærkbart for forbrugerne, fordi man allerede slipper for at betale kreditkortgebyr flere steder.

Som tidligere nævnt er der dog ofte et kreditkortgebyr når man bestiller flybilletter, som efter 13. januar ikke længere vil være gyldigt, hvilket forbrugerne højst sandsynligt vil komme til at mærke på pengepungen.

 

Kilde: Credit.dk