Den digitale udvikling går stærkt i disse år. Selv mindre børn udnytter hjemmevant de nyeste mobile muligheder som streaming, apps og online spil. Men hvor gammel skal dit barn egentlig være for at få sin egen mobiltelefon? Hvad er normen i Danmark? Det har Telia sat sig for at undersøge.
Svaret er 8 år. Så er danske børn – ifølge deres forældre – klar til at få en mobiltelefon. Det viser en ny analyse, som Telia har fået YouGov til at gennemføre hvert år siden 2013. Præcis 8,49 år er nemlig den gennemsnitsalder, hvor danske børn i dag får deres første mobiltelefon. Og efter tre års tilbagevendende undersøgelse af dette spørgsmål ligger idealalderen for, hvornår børn bør få deres første mobiltelefon, temmelig fast.
”Selvom vi ofte har en oplevelse, at teknologien bliver meget hurtigt udbredt, og at brugerne bliver stadig yngre, så har alderen for, hvornår børn må få deres egen mobiltelefon stabiliseret sig ved de otte år, altså i 2. klasse”, siger privatkundechef i Telia, Christoph Nørgaard.
Børn får typisk mobiltelefon i forbindelse med et nyt klassetrin og nye hverdagsrutiner, hvis de fx selv skal til at cykle til skole eller måske tage bussen til fritidsaktiviteter. Forældrene nævner den tryghed, det giver, at forældre og børn kan få kontakt med hinanden, som den vigtigste årsag til, at barnet skal have en mobiltelefon.
Red Barnet: Åben dialog, mindre risiko
Når børn får deres første mobiltelefon og begynder at være sociale på nettet, åbner en ny verden sig for dem. Det skaber spændende kommunikationsmuligheder, men det kan også give anledning til bekymring. Derfor er det vigtigt, at forældre taler med deres børn om det, de oplever på nettet.
– Forskning viser, at når forældre tidligt får etableret en åben dialog med deres børn om onlinelivet, mindsker de risikoen for, at barnet får ubehagelige oplevelser. Derfor bør langt flere forældre tale med deres børn og engagere sig i deres sociale digitale liv. Ligesom man spørger sine børn om, hvad de oplevede på skolen i dag, og hvilke venner de har været sammen med, skal de også spørge ind til, hvad børnene har oplevet på nettet og hvem de har været sammen med der, siger Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.
Han henviser til den digitale platform Din digitale vejviser, hvor forældre kan finde konkrete værktøjer til at komme i gang med en konstruktiv dialog med deres børn om blandt andet digital mobning, konflikter på nettet, hjemmesider uegnet for børn og digitale børnelokkere.
2-årige bruger apps
Selve det at være online med forældre på sidelinjen – fx via spil og apps på tablets eller forældres mobiltelefoner – begynder danske børn på ganske tidligt. Ifølge undersøgelsen fra Telia og YouGov har 20 pct. af alle 2-årige benyttet apps eller været online. Yderligere 14 pct. har prøvet det som 3-årige.
”Med egen smartphone får børnene selv adgang til en hel verden af webindhold, sociale medier, online spil, apps, chat og skype med videre uden forældrene nødvendigvis følger med. Det er derfor vigtigt, at forældrene hjælper børnene med at forstå de muligheder – og udfordringer – det medfører. Det kan man hente information og gode råd om fx hos sit mobilselskab eller Red Barnet,” slutter Christoph Nørgaard.
Din digitale vejviser er en del af Red Barnets hjemmeside sikkerchat.dk om børns digitale liv og kan findes på www.dindigitalevejviser.sikkerchat.dk
Kilde: Telia.dk