To principielle afgørelser i Højesteret slår nu fast, hvordan 120 sygedage skal beregnes, når en funktionæransat er delvist sygemeldt.

Der har i flere år været usikkerhed om, hvordan man beregner 120 sygedage for en funktionær, der er deltidssygemeldt. Men det retter de to nye afgørelser nu heldigvis op på, fortæller advokatfuldmægtig med speciale i ansættelsesret Cecilie de Claville Christiansen fra ADVODAN i Holbæk.

Kun ”faktisk fravær” indgår i beregningen
Hidtil har man anvendt en gennemsnitsmetode, hvor man har regnet et forholdsmæssigt antal fraværstimer for weekender og andre arbejdsfrie dage med under en deltidssygemelding.

”Et eksempel på denne metode kunne se sådan ud: Ved et delvist sygefravær på 16 timer ud af en ugentlig arbejdstid på 32 timer ville en arbejdsfri weekend indgå i optællingen med 16/32. Set over hele ugen ville det sygefravær, der kunne tælles med, opgøres til 7 dage x 0,5 fraværsdage svarende til 3,5 sygedage. Men denne gennemsnitsmetode er nu afvist én gang for alle, ” forklarer Cecilie de Claville Christiansen og fortsætter:

”Er man deltidssygemeldt, er det kun de faktiske fraværstimer, der tæller med, og weekender eller andre arbejdsfrie dage kan derfor ikke længere indgå i beregningen. Efter den nye afgørelse, skal sygefraværet i stedet opgøres til 5 dage x 0,5 fraværsdage svarende til 2,5 sygedage. ”

Beregningsmetoden for en deltidssygemelding adskiller sig fra en fuldtidssygemelding, hvor praksis viser, at weekender, helligdage og eventuelt andre arbejdsfrie dage netop skal medregnes i opgørelsen af de 120 sygedage, hvor en funktionær er fuldtidssygemeldt.
Højesteret har desuden slået fast, at man ved opgørelsen af de 120 sygedage kun kan medtage én sygedag pr. dag medarbejderen er syg, uanset om medarbejderen arbejder flere timer end de almindelige 7,4 timer eller arbejder forskudte timer – fx morgen- og aftenarbejde på samme arbejdsplads.

Arbejdsgiver kan afvise delvis sygemelding
I den anden afgørelse, som også relaterer sig til beregningen af 120 sygedage for en deltidssygemeldt, er Højesteret kommet frem til, at man som arbejdsgiver ikke har pligt til at acceptere en delvis sygemelding fra en medarbejder.

”Som arbejdsgiver må man gerne takke nej til en funktionærs delvise arbejdskraft, selvom det medfører, at funktionæren så fortsat vil være fuldtidssygemeldt. I forhold til beregningen af funktionærens 120 sygedage, er arbejdsgiveren dermed berettiget til at tælle fulde sygedage, hvor medarbejderen modtager løn, med i opgørelsen af de 120 sygedage. Og det gælder altså også, selvom det er arbejdsgiveren selv, der har afvist at benytte funktionærens delvise arbejdskraft, ” siger Cecilie de Claville Christiansen.

Mange faldgruber
Som arbejdsgiver kan det være rigtig svært at tælles til 120 sygedage, fordi lovgivningen er så kompliceret, som den er, mener Cecilie de Claville Christiansen.

”Jeg vil til enhver tid anbefale arbejdsgivere at få juridisk rådgivning, inden de opsiger en funktionær efter 120-dages reglen. Det er utrolig nemt at komme til at overtræde reglerne, og det kan efterfølgende blive rigtig dyrt, hvis der skal betales godtgørelse for en uretmæssig opsigelse”.

Kilde: http://www.advodan.dk/