Har du også økonomiske tømmermænd efter Black Friday og julehandlen? Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen giver dig her en række gode råd til, hvordan du kan få økonomien tilbage på ret køl i 2018 og starte det nye år med god økonomisk samvittighed.

Du har garanteret prøvet det før: Lovet guld og grønne skove og lavet et nytårsforsæt som hurtigt ryger i glemmebogen, hvad enten det er at spise mindre sukker, bruge færre penge eller flere timer i træningscentret. Forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen giver dig i samarbejde med Credi.dk en række anbefalinger til økonomiske nytårsforsætter, som ikke kræver så megen rygrad at overholde.

1. Udskift de dyre hverdagsvaner
Er du typen der altid køber en to-go kaffe med på farten? Så skal du i stedet investere i et termokrus og medbringe kaffen hjemmefra. På den måde kan du spare op til 540 kroner om måneden eller 6.480 kroner om året. Det er altså noget, som kan mærkes på pengepungen.

– Det samme gælder for at købe frokost i kantinen på studiet eller arbejdet. Smør en madpakke hjemmefra i stedet og spar op til 4.000 kroner om året. Det er ikke så svært, siger Ann Lehmann Erichsen til Credi.dk

2. Aldrig mere økonomisk hovedpine
Råd nummer to fra Ann Lehmann Erichsen er, at få fat i en lille bog i A5-størrelse, som du kan skrive dine økonomiske målsætninger op i. Herunder også hvad du vil gøre i hverdagen, ugen og hver måned for at nå dine økonomiske mål. Du skal have notesbogen med i tasken og notere dine frem- og tilbageskridt.

– Du er muligvis skeptisk til projektet, men det hjælper at beskæftige sig med det, man har lovet sig selv ved at gøre det konkret og få sat det i system, lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.

Et konkret mål kan være at starte en opsparing til uforudsete udgifter, at få nedbetalt en gæld hurtigere end planlagt, at påbegynde en sommerferieopsparing eller spare op til en ny bil.

– Du kan godt, lyder det opmuntrende fra Ann Lehmann Erichsen.

3. Gør det sværere at bruge penge
Teknologien har gjort det meget nemt at betale med kort med betalingsapps som Apple Pay og Mobilepay. Hvis du sletter disse apps og lader dine betalingskort blive derhjemme, gør du det mere besværligt at bruge penge, og gør det samtidig lettere for dig at holde dig til et bestemt rådighedsbeløb, som du hæver i kontanter på forhånd. På den måde kommer du sjældent til at leve over evne.

– Mit råd er at spørge sig selv: Hvordan gør jeg det svært at bruge penge? Det kan være, at man i en periode på 3 måneder skal slette alle sine betalingsapps og lade dankortet blive hjemme, og i stedet køre med få kontanter, så der kun er penge til det man SKAL købe, og ikke til alt muligt andet, som er luksus, siger Ann Lehmann Erichsen.

4. Læg et budget med overskud
Et budget er et regnskab som man lægger på forhånd, hvilket vil sige, at det er alt du regner med, at din månedsløn skal bruges på. Gør dig umage med at opdatere og tilpasse dit budget, så det passer til din hverdag og dine udgifter i 2018. Og spørg derefter dig selv: ”Hvor står kaffe på farten og mad i kantinen i mit budget?” Nej, vel. Det står ingen steder, så hvorfor bruge penge på det, spørger forbrugerøkonomen.

– Det jeg vil sige med dette eksempel er, at der går mange penge til alt muligt, som faktisk ikke er strengt nødvendigt! Hver måned forsvinder mange penge ’ud i den blå luft’. Kan du blive bedre til at holde igen med alle disse småudgifter, så slipper du for måneder med overtræk og vender stille og roligt din økonomi til sådan en med plus på kontoen hele måneden, påpeger Erichsen overfor Credi.dk

5. Forsød januar med gavekort
Du har måske fået et gavekort i julegave, og det kan være en oplagt mulighed for at gøre en tung januar lidt lettere at komme igennem. Selvom alle gavekort har en indbygget forældelsesfrist på 3 år, anbefaler Ann Lehmann Erichsen, at man gør brug af gavekortet hurtigst muligt og helst i januar, fordi risikoen for at du glemmer alt om gavekortet er stor.

– Hver fjerde gavekort bliver faktisk aldrig brugt. Husk også, at hvis butikken lukker eller går konkurs inden gavekortet bliver brugt, så er pengene reelt tabt, så brug det nu, lyder opfordringen fra Ann Lehmann Erichsen.

Kilde: Credi