Billån – finansiering af bil – ny eller brugt bil

Skal du have en ny eller nyere bil ?
De fleste har brug for at skulle låne penge til finansiering af ny bil. Det første spørgsmål der melder sig, hvor skal jeg låne penge til min nye bil. Skal det være lån i banken eller via bilforhandleren ?
Hvor lånet skal optages afhænger af din situation, men specielt er det vigtigt at sammenligne prisen hos de forskellige udbydere af billån.

Pris på billån – ÅOP
Når du sammenligner billån, skal du være opmærksom på at der er flere omkostninger end renten. Du skal således ikke blot kigge på rente, men du skal se på ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) for at finde det billån der billigst.

Nogle banker tager et fast beløb i oprettelse, mens andre tager et variabelt. Det betyder at banken med det faste gebyr som udgangspunkt vil være den billigste løsning, hvis du tager et stort lån – mens banken med det variable gebyr er billigste til de mindre lån. Mange bilforhandlere tilbyder lån til lavere renter end hos bankerne, men så kan der være både oprettelse og månedlige gebyrer som har betydning for den samlede pris.
Så husk, se på hvad ÅOP er på for lånet, ÅOP skal være så lav som muligt.

billånNår du skal have billån er der typisk nogle faste ting der skal kigges på:
• Størrelsen på lånet
• Skal det være et lån med eller uden udbetaling
• Løbetid på lån
• Lån til ny eller brugt bil

 

 

Størrelse på billån
Hvor stort billånet skal være afhænger af prisen på bilen og hvor meget du kan betalte kontakt for bilen. Her skal der ses på hvor meget den månedlige ydelse bliver og hvad man har råd til at betale. Her skal løbetid tages med i betragtning.

Skal billånet være med eller uden udbetaling?
Hvor stor en del af bilen kan du lægge i udbetaling? Altså hvor meget kan du betale kontakt ved køb. Jo mere du kan lægge i udbetaling, jo lavere rente har du mulighed for at få på dit billån. De fleste banker tilbyder billån med og uden udbetaling.

Løbetid på billån
Jo længere lånet løber jo lavere vil den månedlige ydelse være. Så hvor meget du ønsker/kan betalte pr. måned spiller ind her.
Endvidere skal du som hovedregel regne med at et billån maks har en løbetid på 10 år. 10 år er ved køb af en ny bil. Hvor en brugtbil typisk vil kunne finansieres med at billån der beregnes ud fra bilens alder, hvor man regner med 10 år minus bilens alder. Det vil sige, er det en 3 år gammel bil, vil denne kunne finansieres med en løbe tid på 7 år (10 år – 3 år som er bilens alder)

Sikkerhed for billån
Billån ydes som andre lån, hvor der foretages en kreditvurdering og der stilles typisk sikkerhed i bilen. Men sikkerhed kan også stilles i bolig eller værdipapirer eller andet aktiv.

Skal lån optages hos bank eller bilforhandler?
Ofte står mange og skal vælge om bilen skal finansieres via egen bank eller bilforhandleren. Det lette svar på spørgsmålet vil typisk være; vælg det sted der kan gøre det billigst, altså har den laveste ÅOP. Men der kan være forhold der betyder at sammenligningen kræver en helhedsvurdering. Hvad betyder det for ens samlede forretning hos banken hvis et billån tilføjes. Det kan betyde at der kan gives bedre vilkår for andre lån. Man bør tage en holistisk tilgang til billånet i forhold til øvrige lån i banken, da det kan få betydning for prisen på billånet og/eller øvrige lån.

billån

Læs mere om lån her – privatlån.