penge-finans.dk tager her fat i emnet flyforsinkelser, da dette er et område som mange oplever, men ikke præcis ved hvordan de skal forholde sig. Der er kompensation at hente, så emnet har høj relevans. Det hælper på din privatøkonomi :-).

Cirka 26 % af alle flyvninger fra Københavns Lufthavn lettede i sommermånederne med en forsinkelse på 15 minutter eller mere. Undersøgelser fra Trafik- og Byggestyrelsen viser, at danske lufthavne til stadighed har problemer med, at flyene ikke letter tidsmæssigt. Dette til stor gene og omkostning for passagererne, der i flere tilfælde må vente i timer, imens deres afgang er blevet udskudt igen og igen. Ofte uden nogen orientering fra flypersonalet, der holder de strandede passagerer hen i uvished.

En af dem er Christian Gregersen, hvis fly en sen nattetime er over 5 timer forsinket. På vej på sommerferie med familien, oplever Christian en forsinkelse med Norwegian, der resulterer i, at de mister en nat på deres feriedestination i Spanien: ”Selvfølgelig er det ikke rart med en så stor forsinkelse, står i lufthavnen med små og trætte børn, der glæder sig til at komme på ferie. Forsinkelser kan imidlertid opstå og man er ikke altid selv herre over dem. Norwegians håndtering af forsinkelsen kunne derimod godt være bedre: Vi blev på intet tidspunkt orienteret om hverken forventet afgangstidspunkt eller vores rettigheder som passagerer. Det var kun, da jeg spurgte ind til mine rettigheder, at jeg fik en voucher på 20 euro til køb af mad og drikke i kiosken.”.

Det, at flyselskaberne glemmer at oplyse passagererne om deres rettigheder, er ofte nærmere reglen end undtagelsen, udtaler Gustav Frederik Thybo, direktør i FlyHjælp ApS: ”Mange flyselskaber ser stort på deres oplysningspligt. Med oplysningspligten følger typisk en forpligtelse til at sørge for kommunikationsværktøjer og forplejning til de berørte passagerer. Man kan med rette ikke kræve noget, man ikke ved, man har ret til, så denne omkostning kan man som flyselskab undgå, hvis passagererne ikke er bekendte med deres rettigheder.”

Det er dog ikke kun i Danmark, at problemet eksisterer i så stort et omfang. Inden for EU’s ydre grænser er der årlig op imod 20 millioner passagerer, hvis fly enten er aflyst eller forsinket med mere end 2 timer. Dette estimerer Europakommisionen, der samtidig giver en række gode råd med på vejen, hvis du er sat i venteposition i lufthavnen:

1. Gem altid dine flybilletter og gerne boardingkort
2. Noter årsagen til forsinkelsen, hvis flyselskabet oplyser den
3. Læg mærke til om andre fly i lufthavnen afgår til tiden
4. Send dit krav ind hurtigst muligt så snart hændelsen er sket
5. Flyselskabet er forpligtet til at betale for mad og drikke, evt. overnatning på hotel og transport hotel og lufthavn imellem.

Kender du dine rettigheder?
Forbrugerrådet Tænk estimerer, at halvdelen af danskerne ikke kender deres rettigheder ved flyforsinkelser og aflysninger. Ved forsinkelser over en vis længde er du fx berettiget til mad og drikke, adgang til PC og telefon, overnatningsmuligheder og kompensation på op til 4.500 kr. per passager. FlyHjælp er et dansk firma, der oplyser danskerne om deres rettigheder og hjælper med at hente den kompensation, som man kan være berettiget til ved forsinkelser på over 2 timer.

Kilde: http://flyhjaelp.dk