En rapport viser, at risikoen for at blive opdaget af andre mennesker, er den bedste tyverisikring. Illusionen om beboere i huset er derfor sammen med en række andre tip vigtige at huske, mens man pakker kufferten

Sommer er tid for sol, ferie, strandture … og indbrud. Den danske sommerferie er indbrudstyvenes højsæson. Når vi rejser ud i verden – eller bare rundt i Danmark – har de opfindsomme tyve nemlig rigtig gode arbejdsbetingelser. Hvert år vender mange solbrune danskere derfor hjem fra ferie til et hus, der er tømt for værdier.

Der er dog især én ting, der afskrækker tyvene – nemlig risikoen for at blive opdaget. Det konkluderer en rapport om indbrudstyves motiver og adfærd fra Det Kriminalpræventive Råd lavet på baggrund af interviews med en række indbrudstyve.

Tyvene vil helst have ro til deres ’arbejde’, og derfor er den vigtigste tyverisikring af hjemmet illusionen om, at der er nogen hjemme.
– Det kan man let gøre ved hjælp af eksempelvis timer på flere af hjemmets lamper, at lade vasketøj hænge på tørresnoren og ved at aftale med naboen, at de tømmer postkassen og parkerer deres bil i indkørslen, fortæller Christian Mårtensson, der er divisionschef hos Coor, som løser blandt andet sikkerhedsopgaver på mere end 1.200.000 kvadratmeter i danske virksomheder og derfor har stor erfaring med indbrudssikring.

Luk og lås døre og vinduer
Ud over illusionen om beboere i huset er en af de vigtigste huskeregler ens for både virksomheder og private hjem, fortæller Christian Mårtensson:
– Luk og lås døre og vinduer. Det kan virke logisk, men alligevel er der mange, der glemmer det på grund af varmen. Og selv om man kun er væk i få minutter eller en halv time, kan et åbent vindue være så fristende for en indbrudstyv, at det er det, der gør, at han hopper ind og stjæler værdifulde ejendele.

At gøre arbejdet besværligt for tyven er også vigtigt at huske. For haveredskaber og værktøj som stiger og vinkelslibere kan i hænderne på indbrudstyve være arbejdsredskaber, der giver dem hurtigere adgang til hjemmet. Det er derfor en god idé at låse redskaber inde. En bonus ved at gøre dette er samtidig, at de ikke bliver stjålet.

Hold feriebillederne fra de sociale medier
Det er blevet fortalt før, men det kræver stadig en reminder: Hold feriebillederne fra de sociale medier som facebook og instagram, mens ferien finder sted. Det er dejligt at dele minderne om en god ferie, men vent med at gøre det, til ferien er overstået. Og sørg for at gøre det tydeligt, at billederne stammer fra en ferie, der HAR fundet sted. På den måde undgår man, at potentielle indbrudstyve ser billederne som en invitation til et beboerfrit hjem.

GODE RÅD TIL AT SIKRE DIN BOLIG

• Beskær vildtvoksende buskadser og skab god belysning – det giver tryghed og færre flugtveje for tyven
• Lad vasketøj hænge uden for på tørresnoren, eller bed naboen om at bruge den
• Investér i timere til flere lamper inde i huset og sæt dem til forskellige intervaller, så det ikke er tydeligt, at der er tale om timere
• Lås haveredskaberne og stigen inde
• Undlad at poste eksotiske billeder på Facebook eller at indtale besked på telefonsvaren om, at du er på ferie
• Sørg for uorden i haven og indvendigt, da det giver indtryk af liv
• Få naboerne til at fylde poser i skraldespanden, tømme postkassen, slå græsset og parkere deres bil i indkørslen

Relevant information

Læs flere gode råd på:
http://www.stopindbrud.dk
Dansk Låse & Alarm
http://sikring.dk/
Kilde: www.coor.dk