Kort rente, FlexKort, F-Kort – hvad er det for et lån ? skal man vælge det ?
Kreditforeningerne udvikler løbende nye produkter. Et af de seneste produkter der er kommet på markedet, er et realkreditlån med kort variabel rente. Dette lån har forskellige navne, afhængig af hvilket realkreditinstitut der kigges på. Hos Nordea hedder det “Kort Rente” og hos Realkredit Danmark hedder det “FlexKort”, mens det hos Nykredit & Totalkredit hedder “F-kort”.
Her på penge-finans, har vi fulgt med i det nye lån med stor interesse. Det har været omtalt i pressen og vi kan se at der i nogle artikler, har været lidt misforståelser omkring dette nye lån. Vi vil i denne artikel, kigge nærmere på dette nye lån med kort rente. Uanset hvilket realkreditinstitut der benyttes, er grundprincippet i lånet det samme. F-kort, FlexKort, Kort Rente er i denne artikel fælles betegnelsen for lånetypen, vi her kalder kort rente, da dette er den bedste beskrivelse af produktet. (Det er således ikke udtryk for at det kun er produktet fra Nordea der omtales)
Lånene er lavet til, at være erstatning eller afløser for Flexlånene – og bliver markedsført som en billigere løsning, end de populære Flexlån.
Korte lån facts:
- Rente fastsættes to gange om året
- Løbetid på obligationer er pt. 3 år, men kan svinge fra 1-10 år
- Renten fastsættes ud fra CITA renten + tillæg (Bestemt af det enkelte kreditinstitut)
Bag de korte lån – Kort rente, FlexKort, F-kort
De underliggende obligationer bag de korte rente obligationer løber pt. 3 år. Men det er helt op til den enkelte kreditforening, at bestemme løbetiden ved refinansiering. Nykredit opgiver eksempelvis, at “Løbetiden på obligationerne bestemmes af Nykredit og kan være mellem 1-10 år”.
Indfrielse af lånet
Ifølge betingelserne hos kreditforeningerne, så kan de korte lån kan indfries til kurs 100 ved refinansiering. Det er her værd at være opmærksom på, at refinansieringstidspunkt bestemmes af kreditforeningen, og de har frihed til at beslutte om løbetiden skal være 1, 2, 3, 4 op til 10 år. Så låntager ved ikke hvor længe løbetiden er ved næste refinansiering før op til perioden før refinansiering sker. Kreditforeningen oplyser løbetid for den kommende periode. Der er således stor forskel på dette lån og de kendte Flexlån, da løbetiden her ligger fast med henholdvis 1,3 eller 5 år. (F1, F3, F5)
Lånet kan indfries på det tidspunkt låntager måtte ønske, og det vil ske til markedskurs.
Ligger obligationskursen tæt på de 100, som den forventes at gøre ved dette lån, er det muligt at opsige lånet til markedskurs, uden at dette bliver samme store udsving, som ses på de lange 30 års obligationer. Kursudsving på obligationerne afgør prisen for fleksibiliteten ved opsigelse udenfor re-finansierings-perioden. Dette vil typisk komme i spil, hvis huset skal sælges.
Rentesats på korte lån
Renten fastsættes 2 gange om året.
Bidragssatser på korte lån
Bidragssatserne har været meget udskældt, da de er steget meget over de seneste år. Satserne på korte lån er på nuværende tidspunkt lavere end F1 lån.
Vi anbefaler at du tjekker priser og betingelserne hos din kreditforening, for at se de aktuelle satser.
Kursskæring
Kursskæringsniveauer er lavere på de korte lån end få et F1 lån.
Vi anbefaler at du tjekker priser og betingelserne hos din kreditforening, for at se de aktuelle satser.
Rente på korte lån
Renten fastsættes ud fra CITA renten + tillæg (Bestemt af det enkelte kreditinstitut). I skrivende stund er dette tillæg på 0,15% hos Nykredit og 0,2% hos Realkredit Danmark.
Vi anbefaler at de enkelte kreditforeningers hjemmeside tjekkes for aktuelle tal.
For at have de seneste vilkår og betingelser, anbefales det altid, at læse kreditforeningens priser og betingelser igennem.
Læs om realkredit og boligøkonomi